Svijet
0

Rasprave o Iraku određene kampanjama za izbore 2008. u SAD-u

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Demokratski čelnici u Kongresu nastupaju, kako bi to politički stručnjaci rekli, "oštro i agresivno", iznuđujući glasanja u Senatu i Zastupničkom domu o zakonskom prijedlogu o uspostavljanju vremenskog okvira za povlačenje najvećeg dijela američkih vojnika iz Iraka do aprila sljedeće godine.

Budući da ankete javnog mnijenja pokazuju da se većina Amerikanaca okrenula protiv tog rata, čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid i drugi vjeruju da je za demokrate najbolja strategija da zadrže pritisak na predsjedniku Bushu.

Senator Reid govorio je nedavno za televizijsku mrežu CBS. "Ono što se dogodilo u Iraku je pogrešno. Moramo promijeniti smjer i mi demokrati ćemo nastaviti činiti sve što je u našoj moći na nestranački način da skrenemo pozornost na to i dovedemo naše vojnike kući."

Predsjednik Bush pokušava poduprijeti svoje republikanske pristaše u Kongresu tvrdeći da je povećavanje broja američkih vojnika u Iraku poboljšalo sigurnosnu situaciju u nekim područjima. Predsjednik tvrdi da bi Kongres u najmanju ruku trebao toj strategiji dati više vremena prije negoli nametne vremenske okvire za povlačenje američkim zapovjednicima na terenu. "Ti uspjesi pokazuju napredak koji vojnici postižu u Iraku i važnost toga da se našoj vojsci pruži potrebno vrijeme kako bi nova strategija mogla početi funkcionirati."

Uhvaćena u sredinu ove političke rasprave nalazi se skupina republikanskih senatora umjerenih nazora koja odbacuje predsjednikove zahtjeve da se jednostavno u Iraku nastavi istim smjerom, ali koja isto tako odbacuje pozive proturatno nastrojenih demokrata za brzo povlačenje.

Jedna od njih je senatorica Olympia Snowe koja je svoje mišljenje također iznijela na televizijskoj mreži CBS. "Moramo se okrenuti prema drugima i biti manje stranački nastrojeni. Sjedinjene su Države utemeljene na načelu prilagođavanja i konsenzusa, a nijedno od toga se tu ne očituje".

Zasad demokrati vjeruju da je raspoloženja javnosti na njihovoj strani protiv rata i da što se rasprava o njemu bude produžavala, njihov će položaj tokom predsjedničkih i kongresnih izbora sljedeće godine biti snažniji.

Tom DeFrank šef je vašingtonskog ureda lista New York Daily. Nedavno je gostovao u jednom programu Glasa Amerike. "Dio toga je i želja demokrata da primoraju republikance kojima istječe mandat sljedeće godine da što više puta u Kongresu iskažu svoju podršku ratu, tako da demokrati poslije mogu pokazivati video snimke senatora ovog ili onog kako podržava taj rat kojem se protivi dvije trećine Amerikanaca".

Dovoljan broj republikanaca još se uvijek nalazi uz predsjednika tako da mogu blokirati bilo koji pokušaj demokrata da usvoje vremenski okvir za povlačenje. Međutim, neki politički analitičari tvrde da kako će se izbori sljedeće godine približavati republikanci bi mogli postati sve ranjiviji glede pitanja rata u Iraku.