Svijet
0

Rasmussen vjeruje u poboljšanje odnosa NATO-a i EU

FENA
Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio je u srijedu optimizam u pogledu šansi da se u naredna dva mjeseca deblokiraju odnosi između Alijanse i Evropske unije, koje su godinama taoci spora između Turske i Kipra.

"Nadam se da će biti moguće postići napredak prije samita NATO-a u Lisabonu 19. i 20. novembra", izjavio je on naglasivši da je već imao "konsultacije" o ovom pitanju s evropskim liderima.

Odnosi EU i NATO-a su komplicirani zbog tursko-kiparskog spora kao i zbog sporosti pregovora koji se od 2005. godine vode s Ankarom o njenom priključenju EU.

Rasmussen je na konferenciji za štampu izrazio zadovoljstvo što će se evropski samit koji se u četvrtak održava u Bruxellesu "baviti odnosima" EU-a i NATO-a.

Kako bi ojačalo "transatlantsko partnerstvo", lideri iz 27 zemalja EU treba da daju mandat visokoj predstavnici evropske diplomatije Catherine Ashton da "razmisli na koji bi način saradnja EU-a i NATO-a, u domenu upravljanja krizama, mogla da se pojača".

"Čvrsto sam ubijeđen da je došao trenutak za naše dvije organizacije pređu na viši stepen saradnje", ocijenio je Rasmussen.

Rasmussen je ponovo naveo prijedloge koje je 5. maja izrekao u prisustvu Catherine Ashton kako bi "odgovorio na zabrinutost Turske".

EU bi trebalo da uključi zemlje koje nisu njene članice, u svoje vanjske operacije, posebno u Bosni i Hercegovini, gdje je turski kontingnet drugi po važnosti.

Zatim bi EU trebalo da u Agenciji za evropsku odbranu napravi s Turskom "sporazum o sigurnosti" i dodijeli Turskoj status gosta, kao što ima Norveška, druga zemlja koja je članica NATO-a ali ne i članica EU-a.