Spor između Grčke i Makedonije
0

Rasmussen: Odluka suda ne utječe na odluku NATO samita

SRNA
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu o tužbi Makedonije protiv Grčke ne utječe na odluku koju su NATO saveznici donijeli na Samitu u Bukureštu 2008. godine.

"Dogovorili smo da poziv Makedoniji bude upućen kada postigne uzajamno prihvatljivo rješenje o nazivu. Ova odluka ponovljena je i na sljedećem Samitu i na ministarskim sastancima", navodi se u zvaničnoj izjavi prvog čovjeka Alijanse.

 Matthew Nimetz, međunarodni posrednik u sporu između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija, u pisanoj izjavi pozvao je obje zemlje da "prostudiraju odluku" Međunarodnog suda pravde.

Nimetz je naveo da je tokom prethodnih dana imao kontakata sa obje strane koje je ohrabrivao da gledaju konstruktivno na presudu.

Međunarodni sud pravde u Hagu jučer je donio presudu po tužbi Makedonije protiv Grčke, prema kojoj je zvanična Atina prekršila Privremeni sporazum iz 2005. godine, onemogućavanjem Skoplja da na Samitu Alijanse u Bukureštu 2008. godine postane član NATO.