Svijet
0

Rasmussen: Međunarodna zajednica mora zaustaviti napredak IDIL-a

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je izjavio da je obaveza međunarodne zajednice da zaustavi napredovanje terorističke organizacije Islamske države Irak i Levant (IDIL), prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima uoči početka Samita NATO-a u Velsu, Rasmussen je pohvalio pojedinačne poteze zemalja članica u borbi protiv IDIL-a i američku vojnu inicijativu.

Naglasivši da Irak nije zatražio podršku NATO-a, Rasmussen je kazao da će eventualni takav zahtjev iračke vlade biti "ozbiljno razmotren".

"Ovaj Samit će biti jedan od najvažnijih sastanaka u historiji NATO-a. Ovo je važan samit u veoma važnom vremenu. Suočeni smo sa dramatično promijenjenom sigurnosnom situacijom", kazao je Rasmussen.

Podsjetivši na ruske napade na Ukrajinu, napredak IDIL-a na jugoistoku, nasilje, nesigurnost i destabilizaciju na jugu svijeta, Rasmussen je kazao da će na danas Samitu u Velsu biti određeni važni koraci ka neutralizaciji tih prijetnji i zaštiti saveznika.

Ukazujući na to da će i pitanje okončanja misije ISAF-a u Afganistanu biti jedna od glavnih tema Samita, Rasmussen je i ovom prilikom izrazio neophodnost potpisivanja bilateralnih sporazuma SAD-a i NATO-a sa Afganistanom.

Rasmussen je govorio i na sastanku Lidera budučnosti koji se održava uoči početka Samita, i kazao da su ruski napadi na Ukrajinu "alarmna zvona" koja upozoravaju da sloboda, sigurnost i blagostanje nisu besplatni.

"Samit će odrediti budućnost NATO-a. Pokazat će našu odlučnost, jedinstvo i solidarnost", zaključio je Rasmussen.