Svijet
0

Rasizam i ksenofobija još uvijek problemi u Evropi

FENA
Američki pisac jevrejskog porijekla Elie Wiesel poručio je u četvrtak učesnicima međunarodne konferencije za borbu protiv diskriminacije u Bukureštu da su rasizam, ksenofobija i antisemitizam još uvijek problemi mnogih evropskih zemalja.

Wiesel, koji je 1986. dobio Nobelovu nagradu za mir, u videoporuci je rekao kako želi upozoriti na postojanje rasističkih i antisemitskih grupa koje obavljaju javne aktivnosti u nekoliko evropskih zemalja.

Wiesel (78) nije, međutim, precizirao na koje zemlje misli, navodi AP.

"Antisemitizam je najstariji oblik mržnje u historiji i jedina od ozbiljnih bolesti 20. vijeka koja je preživjela, dok su komunizam i nacizam većinom nestali", kazao je Wiesel, američki državljanin rumunskog porijekla koji je preživio užas nacističkog koncentracionog logora Auschwiz.

Wiesel je, na konferenciji koju je organizirala Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), dodao kako je odlučujući faktor koji je doveo do holokausta bio što su se nacisti domogli vlasti.

Predstavnik Izraela Yitzak Herzog je na skupu upozorio na nedavni porast antisemitizma u latinoameričkim državama, za šta je optužio nove režime tih zemalja i njihovu saradnju s Iranom, misleći pritom na Venecuelu, prenosi AP.

Američki ambasador pri OSCE-u Julie Fenley pozvala je zemlje članice te panevropske organizacije da djeluju protiv antisemitizma, ističući da sredstva u toj borbi mogu biti primijenjena i za borbu protiv drugih oblika netolerancije.

Dvodnevnu konferencija u Bukureštu organizirana je kao nastavak skupa u španskom gradu Kordobi, posvećenog borbi protiv antisemitizma i drugih oblika netolerancije.

Na sastanku u Kordobi prije dvije godine predstavnici OSCE-a složili su se da bi države trebalo da prikupljaju pouzdane informacije o rasističkim zločinima i da usvoje zakone protiv vjerske, etničke i spolne diskriminacije. Mnoge članice saopćile su da su na tom polju postigle napredak, usvajanjem zakona o rasizmu, formiranjem vladinih organizacija za borbu protiv diskriminacije i uvođenjem sličnih predmeta u škole.

Međutim, izvještaj advokatske grupe "Human Rights First", predstavljen na marginama bukureštanske konferencije, pokazuje da 24 članice OSCE-a nemaju zakonske odredbe koje se odnose na kažnjavanje zločina iz mržnje, kao i da mnoge evropske zemlje ne prijavljuju nasilje nad Jevrejima, homoseksualcima ili muslimanima.