Živi normalnim životom
0

Rasista okrenuo ploču i izbrisao tetovaže sa lica

Sarajevo-x.com
Tetovaže koje su prekrivale lice Bryona Widnera, a koje su odražavale čistu mržnju, nakon 25 operacija nestale su sa njegovog lica. Jedan od američkih najagresivnijih rasista, godinama je ponosno pokazivao svoje lice istetovirano slikama mržnje i bijesa, a sada je to sve dio prošlosti.

Nakon 16 mjeseci, Widnerovo lice nema tragove života koji je godinama vodio, a on je sada uzoran otac i radnik. Nakon što je riješio da napusti život kakav je vodio do sada, Widner nije mogao dobiti zaposlenje zbog svog lica.

"Došli smo toliko daleko, napustili smo pokret, kreirali normalan život i osnovali porodicu. Toliko toga je ispred nas i ja se radujem. Znala sam da će nam neko pomoći", rekla je Julie Widner, prenosi Daily Mail.

Nakon što su se vjenčali 2006.godine, bivši članovi rasističe grupe Bjelačka nadmoć i skinheadsa National Alliance, riješili su okrenuti leđa rasističkoj prošlosti. Nedugo nakon toga dobili su bebu.

Međutim, on i njegova porodica su bili pod konstantnim prijetnjama smrću i društvo ih nije prihvatilo najviše zbog njegovog lica. On se odlučio na operaciju lica, ali to nisu mogli priuštiti. Widner je čak razmišljao o nekim kiselinama koje bi mu pomogle da se riješi tetovaža. Na njegovu sreću za cijeli slučaj saznao je Daryle Lamont Jenkins koji vodi grupu koja se bori protiv mržnje One People's Project.

Widnerova žena ga je kontaktirala i zamolila za pomoć, uradila je nešto što je do prije nekoliko godina smatrala nemogućim - obratila se crncu za pomoć.

Jenkins ju je uputio na T.J.Leydena, također bivšeg skinheada koji je napustio pokret 1996.godine i otad promoviše toleranciju među ljudima. Leyden je bio povezan sa ljudima iz Southern Poverty Law Centera koji su mu obećali da će pronaći donatore za njegovu operaciju.

Razlog zbog kojeg su odlučili izaći u javnost sa ovom pričom jeste što su željeli utjecati na djecu da se ne pridružuju rasističkim grupama. Prema njegovom iskustvu je snimljen i dokumentarac Erasing Hate. Također su odlučili promijeniti svom djetetu ime od Tyr u Eddie, pošto je Tyr inspirisano paganskim bogom pravde kojeg rasisti smatraju jednim od svojih simbola.