Svijet
0

Rano je govoriti kada će koja zemlja dobiti bezvizni režim

FENA
Još je rano govoriti o tome kada će biti liberaliziran vizni režim između Evropske unije i bilo koje zemlje zapadnog Balkana, rečeno je danas Feni iz Delegacije Evropske komisije (EC) na molbu da prokomentiraju medijske izvještaje da će početkom naredne godine EU ukinuti vizni režim Srbiji i Makedoniji, a da BiH to može očekivati tek krajem naredne godine.

Iz Delegacije EC-a podsjećaju da je dijalog o liberalizaciji viznog režima sa svim zemljama zapadnog Balkana počeo ove godine, dok je BiH u junu predata Mapa puta s jasnim mjerama koje treba poduzeti kako bi dobila bezvizni režim.

Dijalog o liberalizaciji viznog režima je napravljen posebno za svaku zemlju zapadnog Balkana, a brzina kretanja ka liberalizaciji zavisi od napretka koji svaka zemlja napravi na ispunjavanju uvjeta iz svoje mape puta.

Ovih dana se očekuje da će EC vlastima BiH uručiti zvaničnu analizu izvještaja koje su vlasti BiH predale EC-u prije nekoliko mjeseci, a 11. decembra će biti održan prvi tehnički sastanak EC-BiH koji će biti posvećen liberalizaciji viznog režima.

I s ostalim zemljama zapadnog Balkana ovakvi sastanci u okviru viznog dijaloga najavljeni su za decembar, osim s Makedonijom koja je jedina održala taj sastanak nešto ranije, rečeno je Feni iz Delegacije EC-a u BiH.