Jemen
0

Ranjeno više od 400 demonstranata

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jemenska policija upotrebila je bojevu municiju i suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su pokušali da stignu do predsjedničke palate u gradu Hudatidi na Crvenom moru, pri čemu je ranjeno više od 400 ljudi, izjavili su danas ljekari.

Višesedmični protesti, inspirisani pobunama u Egiptu i Tunisu, doveli su režim predsjednika Ali Abdulaha Saliha na ivicu propasti, ali on i dalje odbija da ode sa vlasti.

Šezdesetosmogodišnji predsjednik Jemena, koji je na vlasti 32 godine, juče je pozvao političke neistomišljenike, koji traže od njega da podnese ostavku, da okončaju višesedmične proteste. Analitičari smatraju da je to novi pokazatelj da Salih ne namjerava da ode sa vlasti. 

Mještani Hudaide istakli su da su demonstracije organizovane u znak protesta zbog gušenja protesta u gradu Taizu, gdje su poginula dva čovjeka, a povrijeđeno njih nekoliko stotina.

"Demonstranti su se vrlo brzo okupili oko zgrade lokalne vlade i krenuli ka predsjedničkoj palati, ali ih je policija zaustavila, ispaljujući suzavce i hice u vazduh", izjavili su očevici.

Ljekari iz lokalne bolnice rekli su da je devet ljudi primljeno sa ranama od vatrenog naouružanja, 350 zbog udisanja suzavca, a oko 50 je povrijeđeno od kamenica kojim su ih gađali policajci u civilu.

Američki dnevnik "New York Times" navodi da je administracija predsjednika Baraka Obame promijenila stav prema Salihu i da sada smatra da treba da ode sa funkcije predsjednika Jemena, države u kojoj je do sada u protestima poginulo 82 ljudi.
Salihova vladajuća stranka tokom vikenda saopštila je da nije primila predloženi tranzicioni plan od opozicionih partija, u kojem se navodi da on mora da preda vlast svom zamjeniku, kao i da treba preduzeti korake ka formiranju vlade nacionalnog jedinstva i raspisivanje novih izbora. 

Jemenska opozicija ranije je saopštila da bi vojsku i bezbjednosne snage trebalo da restruktuiše potpredsjednik sa ovlaštenjima privremenog šefa države. 

Salih izjavio je da je jedino spreman da sa vlasti ode u roku od godinu dana, nakon novih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, te da bi njegov iznenadni odlazak zemlju odveo u haos.