Gaza
0

Ranjeno 30 Izraelaca, poginulo najmanje osam Palestinaca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trideset izraelskih vojnika ranjeno je prošle noći, na početku kopnene ofanzive protiv ciljeva Hamasa u pojasu Gaze, kada su se suočili sa snažnim otporom snaga te radikalne islamističke organizacije neposredno uz granicu, saopćili su izraelski izvori.

Na palestinskoj strani je, prema tvrdnjama Izraela, poginulo 30 hamasovaca, dok palestinski izvori tvrde da je u sukobima s izraelskom vojskom život izgubilo osmoro Palestinaca, prenose agencije.

Nad pojasom Gaze danas se dizao gust crni dim od ispaljenih tenkovskih granata i zračnih udara. Ti udari zračnih snaga, praćeni paljbom s borbenih brodova uz obalu Sredozemnog mora počeli su još 27. decembra, a jučer su nastavljeni očekivanom kopnenom ofanzivom.

Cilj izraelske armije (IDF) je da zaustavi raketne napade palestinskih ekstremista na jug Izraela.

Zasad raketiranje i minobacački napadi nisu prestali, a Hamas tvrdi da bi "cionistički neprijatelj", "morao da shvati da je izgubio bitku".

Neizvjesno je do kada će ofanziva trajati i koliko duboko će izraelske oklopne jedinice, inženjerija i pešadija ući u pojas Gaze.

Izvjesno je, međutim, da će žrtava biti više i na jednoj i na drugoj strani, nakon što je do jučer u napadima iz zraka broj poginulih Palestinaca premašio 450, uključujući oko četvrtine civila. Na izraelskoj strani u eksploziji raketa poginulo je četvoro Izraelaca.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak najavio je da operacija neće biti ni kratka, niti laka, a sinoć je objavljeno da je naređena mobilizacija desetina hiljada rezervista.

Izraelska avijacija bombardovala je oko 45 meta Hamasa prošle noći, uključujući sedam tunela i grupe koje ispaljuju mine i rakete.

Izraelski vojni izvori navode da će se opkoliti teritoriju odakle se ispaljuju rakete i mine. U operaciji učestvuju i padobranci, uz jaku podršku iz zraka i sa mora.

Jedan od ciljeva je da se vojnom krilu Hamasu zada jači udarac, pošto navodno nije dovoljno oslabljeno u zračnoj kampanji. Izraelska armija neće ući u grad Gazu ili izbjegličke logore koji su gusto naseljeni.

U ponedjeljak se očekuje pojačanje diplomatskih napora da se nasilje zaustavi, dolaskom francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya u Izrael.

Tada će međunarodni pritisak da se sklopi primirje porasti, nakon što juče Savjet bezbjednosti nije mogao da se saglasi o tekstu saopćenja poslije diskusije o krizi.

Prije početka kopnene ofanzive izraelska artiljerija je jučer prvi put za nekoliko godina otvorila vatru na sjever pojas Gaze da uništi podmetnute mine i utvrđenja Hamasa.

Ofanziva na kopnu je pčela pod okriljem noći nakon što se oko10.000 vojnika uz tenkove i oklopna vozila nagomilalo na granici, uključujući specijalne jedinice i pripadnike bezbjednosne službe.

U Izraelu su još svježa sjećanja na rat protiv proiranskog Hezbolaha u Libanu u ljeto 2006. godine, u kome nisu postignuti izraelski ciljevi.

Ta zemlja, takođe, ima iskustvo upada u Gazu koji nisu uspjeli da zastave raketne napade na južnu izraelsku teritoriju, uprkos brojnim žrtvama.