Tunis
0

Ranjen 21 policajac, tri policijske stanice zapaljene

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvadeset i jedan policajac je rajen, a tri policijske stanice zapaljene u petak u sukobima demonstrantima koji su napali ministarstvo unutarnjih poslova u centru Tunisa, saopćilo je u subotu ministarstvo.

Tri policijske stanice u blizini ministarstva, smještene u aveniji Habib Burgiba, zapaljene su i opljačkane, navodi se u saopćenju i dodaje da su velike prodavnice i nekoliko automobila oštećeni.

U saopćenju se navodi da je napad na sjedište ministarstva unutarnjih poslova u petak poslijepodne djelo "grupe mladih ljudi, većinom gimnazijalaca i studenata".

"Pozivamo roditelje da ubijede svoju djecu da ne sudjeluju u demonstracijama i učine sve kako bi se izbjeglo da oni služe kao ljudski štit grupama zločinaca", navodi se u saopćenju.

Više od 100.000 ljudi mobiliziranih putem Facebooka tražilo je odlazak tranzicijske vlade koju predvodi Mohammed Ghannouchi, u najvećim demonstracijama u Tunisu nakon pada Ben Alija 14. januara.

Tuniske novine upozoravaju da bi zemlja mogla skliznuti u haos, ako tranzicijska vlada bude "neosjetljiva" na poruku naroda.

Tranzicijska vlada je, ne obazirući se na apele, najavila "izbore polovinom jula", ali nije precizirala da li se radi o predsjedničkim ili općim izborima. Najavila je također da će zaplijeniti pokretnu i nepokretnu imovinu 110 bivših saradnika i članova porodice svrgnutog predsjednika.