Svijet
12

Ramzan Kadyrov: Život bih dao za Putina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik ruske republike Čečenije Ramzan Kadyrov objavio je preko društvenih mreža da je spreman da žrtvuje svoj život za Rusiju i za njenog predsjednika.

Kadyrov je ovo objavio povodom odlikovanja koje mu je dodijelio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je čečenskog lidera Kadyrova Ordenom za izuzetna dostignuća, aktivnu društvenu djelatnost i dugogodišnji predan rad.

Kadyrov je rekao da "sve zasluge za mir i stabilnost Čečenije pripadaju Vladimiru Vladimiroviču (Putinu)", prenijela je ruska agencija Tass.

"Samo su njegova mudra politika, podrška i pomoć, omogućili da se postigne stabilan mir, oživi republika, njena privreda, kultura i duhovnost", rekao je Kadyrov.

"Žrtvovati život za takvu ličnost je najlakši zadatak. Potvrđujem da ću ispuniti svako naređenje, riješiti za njega bilo kakav zadatak, bez obzira koliko me to može koštati. Služimo Rusiji, služimo narodu", napisao je Kadyrov.

Putin je, pored Kadyrova, odlikovao i narodnog deputata Andreja Lugovoja, kojem je dodeljena Medalja za zasluge drugog stepena, što je objavljeno 9. marta.

Zapadni mediji ocijenili su te Putinove odluke kao kontroverzne, budući da je izručenje Lugovoja tražila Velika Britanija, kako bi ga sud ispitao u vezi sa smrću bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka, koji je umro od trovanja polonijumom 2006. godine u Londonu.

Kadirov je odlikovan samo dan pošto su istražitelji saopćili da su dvojica Čečena, od kojih je jedan bivši policajac, uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu opozicionog političara Borisa Nemcova, 27. februara u Moskvi, prenosi B92.