Svijet
0

Raketoplan Atlantis spreman za sutrašnje lansiranje

FENA
Prva od četiri ovogodišnje misije američkih svemirskih raketoplana na Međunarodnu svemirsku stanicu kreće u petak navečer.

Raketoplan Atlantis već se nalazi na lansirnoj rampi u Cape Canaveralu i izgledi su dobri za planirano lansiranje, kaže Steve Payne, upravitelj testiranja u NASA-i.

"Svi sistemi su u odličnom stanju. Nema nikakvih naznaka nekog problema, ekipe su spremne i svi nestrpljivo čekaju lansiranje", kaže Payne.

Atlantis je trebao poletjeti sredinom marta, no jaka oluja s tučom ostavila je hiljade malih udubina na oplati vanjskog rezervoara goriva i tako odgodila misiju. Vrijeme je i sada eventualni faktor odgode leta, i to s vjerojatnošću od 30 posto, kaže Kathy Winter, meteorološkinja NASA-e.

"Za obalno područje Floride, vremenska prognoza je uglavnom povoljna. Očekujemo poslijepodnevnu grmljavinsku oluju na dan lansiranja, ali bi do navečer, do samog vremena lansiranja, ta olujna fronta već trebala otići dublje u kontinentalno područje," kaže Winter.

Zapovjednik misije Rick Sturckow i ostatak posade stigao je u NASA-in svemirski centar na Floridi u ponedjeljak.

"Dajte nam takvo vrijeme i u petak navečer i mi ćemo biti duboko zahvalni. Posada je jako uzbuđena … proveli smo dugo vremena u pripremama za ovu misiju. Sad smo u dolasku proletjeli kraj lansirne rampe 39-Alfa i ustanovili da sve izgleda sjajno," izjavio je Sturckow.

Ova bi misija trebala trajati jedanaest dana. Sedmero članova posade planiraju instalirati na Međunarodnu svemirsku stanicu treći par solarnih krila i još jedan veliki modul. Bit će tri, možda i četiri 'svemirske šetnje', a astronautkinji Suniti Williams, s postaje, dolazi zamjena inženjer Clayton Anderson.

Ovo je NASA-ina 21. misija na Međunarodnu svemirsku stanicu, podsjeća Glas Amerike. Za ovu su godinu zakazane još tri misije.

Vezani članci