Anju Angelov
0

"Raketni štit u Bugarskoj poslije 2015. godine"

FENA
Anju Angelov
Anju Angelov
Bugarski ministar odbrane Anju Angelov izjavio je da je njegova zemlja spremna sudjelovati u američkom odbrambenom štitu koji će biti postavljen u nekoliko evropskih zemalja i na Mediteranu.

"Za nas je važno da sudjelujemo u razgovorima s američkim partnerima kako Bugarska može doprinijeti postavljanju raketnog odbrambenog štita u Evropi. Naša zemlja će primiti rakete poslije 2015. godine", izjavio je Angelov bugarskom nacionalnom radiju nakon povratka iz višednevne posjete SAD-u.

On je objasnio da će taj američki projekt, kako se planira, biti kompletiran u narednih deset godina.

Angelov je dodao da će u prvoj fazi dijelovi odbrambenog sustava biti postavljeni na Mediteranu, a u drugoj fazi najvjerojatnije u Bugarskoj i Rumunjskoj.

U Bukureštu je također prihvaćena ta američka inicijativa, s tim što o tome konačnu odluku treba donijeti parlament.

Vlada Bracka Obame je odustala od planova prethodne administracije da štit postavi u Poljskoj i Češkoj. U Washingtonu se ističe da novi raketni sustav nije prijetnja Moskvi, već odbrana od zemalja kao što je Iran.

Ministar odbrane je potvrdio da je SAD zainteresiran za lociranje svojih jedinica za brze intervencije u Bugarskoj i Rumunjskoj. U tom cilju Amerikanci će moći, zajedno s bugarskom vojskom, pod određenim uvjetima koristiti četiri vojne baze na bugarskoj teritoriju, potvrdio je on.

Angelov je u izjavi radiju, prenosi Tanjug, istaknuo kako njegova zemlja, zajedno s Rumunjskom, planira pozvati Srbiju da sudjeluje u zajedničkom obučavanju vojnika i časnika u trening centru u Novom Selu, kod Slivena.