Nicolas Sarkozy
0

Raketni štit ne doprinosi sigurnosti u Evropi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u petak u Nici da raketni štit ne doprinosi sigurnosti u Evropi i da samo komplicira stvari.

Predsjednik Sarkozy je na konferenciji za štampu nakon samita Evropska unija-Rusija pozvao Sjedinjene Države i Rusiju da zamrznu svoje planove o razmještanju raketa u Evropi do razgovora o sigurnosti na Starom kontinentu 2009., pod okriljem Organizacije za evropsku sigurnost i sigurnost (OSCE), što je predložio i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, prenosi Reuters.

"Do tada ne govorite o razmještanju raketnog štita koji ništa ne doprinosi sigurnosti i komplicira stvari", rekao je Sarkozy, čija država predsjedava Evropskom unijom do 1. januara iduće godine.

Kako je navela britanska novinska agencija, SAD planira da dijelove najnovijega antiraketnog sistema razmjesti u Poljskoj i Češkoj. Ovaj plan Washingtona zabrinuo je vlasti u Moskvi usprkos američkom objašnjenju da štit treba da zaštiti saveznike od prijetnji koje dolazi iz bliskoistočnih zemalja, a ne iz Rusije.

Sarkozy je također iznio predsjedniku Medvedevu zabrinutost Unije zbog njegove prošlosedmične najave da bi Moskva mogla da kao odgovor na američki antiraketni štit razmjesti svoje rakete u ruskoj enklavi Kalinjingradu, na granici s Poljskom.

Ne bi trebalo da bude nikakvog razmještanja raketa u bilo kakvoj enklavi dok se ne bude razgovaralo o novim geopolitičkim uvjetima za panevropsku sigurnost, poručio je francuski predsjednik.

Prema Sarkozyju, Medvedev je pozitivno odgovorio na zahtjev da Moskva ne razmješta ruske rakete u blizini granice s Poljskom prije nastavka diplomatskih razgovora.

Agencija Itar-Tass je prenijela Sarkozyjeve riječi da razmještanje dijelova američkog antiraketnog sistema u Evropi ničim ne doprinosi sigurnosti na Kontinentu, već prije komplicira situaciju.

Ruska državna novinska agencija je također navela da je predsjednik Medvedev uputio poziv svim zemljama koje mogu uticati na sigurnost u Evropi da se uzdrže od jednostranih koraka dok ne bude potpisan novi sporazum o panevropskoj sigurnosti.

Rusija nikada nije preuzimala takve jednostrane akcije, već je samo reagirala na korake drugih država, prenijeli su Itar-Tass i Reuters.

Situacija u Gruziji bila je jedna od glavnih tema samita EU-Rusija u Nici.

Dok zapadne novinske agencije komentiraju da je Rusiji stavljena primjedba da nije u potpunosti ispunila zahtjeve primirja potpisanog uz posredovanje Francuske, Itar-Tass javlja kako je Sarkozy rekao da je Moskva ispunila veći dio svojih obaveza u vezi s Gruzijom.

Ruska agencija dodaje da je francuski predsjednik priznao da se problem otcijepljenih gruzijskih republika Abhazije i Južne Osetije pojavio znatno prije 8. augusta kada je izbio oružani sukob između gruzijskih i ruskih snaga, ali da je istakao i svoju privrženost teritorijalnom integritetu Gruzije.

Pritom je najvažnije, kazao je Sarkozy, da se nađe najmiroljubiviji način da ova kriza bude riješena, budući da politika prijetnji, koju Evropa odbacuje, "neće nigdje dovesti ni Rusiju, ni Gruziju, ni EU".

Ruski predsjednik je na ove primjedbe odgovorio da je Moskva spremna pregovarati o rješenju krize na Kavkazu, s tim što smatra da je "plan Medvedev-Sarkozy (o primirju u Gruziji) potpuno i odgovarajuće ispunjen", naveo je Itar-Tass.

Medvedev je također rekao da Rusija priznaje teritorijalni integritet Gruzije "uzimajući u obzir činjenicu da je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije", što je konačni akt i da ne podliježe reviziji. Ruski predsjednik je dodao da će Moskva s tim državama uspostaviti pune međudržavne odnose.

Ruska delegacija je na samitu dalje iznijela da je za rješavanje svjetske finasijske krize potreban energičan odgovor i program akcije i da bi poslije samita državnika iz 19 najvećih privreda u svijetu i EU-a u Washingtonu za vikend trebalo organizirati još takvih sastanaka.

U Nici je predsjednik Medvedev također kazao da su ekonomski odnosi njegove zemlje i EU-a u stalnom usponu, ukazavši da je izvoz u zemlje Unije dostigao ove godine rekordnu vrijednost i da je činio 50 posto ukupnog ruskog izvoza, prenio je Itar-Tass.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koji je također učestvovao na samitu u Nici, izjavio je da Bruxelles i Moskva treba da konsolidiraju svoje odnose i da Evropa podržava prijedloge ruskog predsjednika da jača bilateralni dijalog, naročito u oblasti energetike.