Svijet
0

Raketni lanseri Sjeverne Koreje u streljačkom položaju

Klix.ba
Sjevernokorejski raketni lanser je u streljačkom položaju, izvijestila je agencija Kyodo, citirajući službene japanske izvore.

Japanska vlada je u visokom stepenu pripravnosti očekujući da bi Pjongjang ubrzo mogao lansirati balističke projektile na svoje otočne susjede.

Ministar odbrane Japana Itsunori Onodera je u četvrtak ujutro izjavio da je Tokio do sada prikupio razne informacije o situaciji koja se dešava i da one stvaraju osjećaj nelagode.

Vlada Tajvana je prva koja je savjetovala svojim građanima da ne putuju u Sjevernu Koreju. Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje je saopćilo da njihovi građani trebaju odgoditi putovanje u Sjevernu Koreju radi odmora, obrazovanja, turističke i poslovne posjete, sve dok je "situacija nejasna".

Poznato je da je u Japanu posljednjih dana postavljeno nekoliko raketnih presretača radi odbrane glavnog grada Tokija i vojnih položaja. Japan je također dao ovlast svojim vojnim snagama da pucaju u sve što bude upućeno prema njima iz Sjeverne Koreje, a bude sumnjivo, odnosno bude projektil ili nešto slično.

Američki sekretar za odbranu Chuck Hagel je također jučer upozorio kako Sjeverna Koreja "pleše po rubu opasne linije". On je također izjavio da SAD i njihovi saveznici imaju snage nositi se sa svakom akcijom Sjeverne Koreje.