Svijet
0

Rakete ispaljene na izbjeglički kamp u Ašrafu

FENA
Dvije rakete ispaljene su u nedjelju na izbjeglički kamp u Ašarafu, sjeverno od Bagdada, gdje boravi 3.400 iranskih izbjeglica koji su protivnici režima u Teheranu, rekao je jedan oficir iračke vojske.

"Dvije rakete su pale na kamp u Ašrafu u toku noći" rekao je irački pukovnik, koji je želio ostati neimenovan, ali nije mogao reći da li je bilo štete, pošto iračka vojska nema pravo da uđe u kamp.

Kamp u Ašarafu kontrolira Mudžahedinska vojska iranskog naroda, glavna komponenta Nacionalnog vijeća iranskog otpora.

U jednom saopćenju, Organizacija pripisuje napad, koji se dogodio, kako ona smatra u 17.00 sati, grupi koja pripada režimu u Teheranu.

Prema sporazumu koji su u nedjelju potpisali Irak i UN, izbjeglice iz Kampa Ašaraf trebale bi biti preseljene u privremeni prihvatni centar u Bagdadu, dok UN ne riješi pitanje njihovog izbjegličkog statusa, što je neophodno prije njihovog preseljenja van Iraka.

Irak se angažirao da osigura sigurnost stanovništva na novom mjestu" prihvata, naglasio je UN u saopćenju, ali nije precizirao lokaciju ovoga privremenog kampa ni datum premještanja izbjeglica.

Irački premijer Nuri el-Maliki izjavio je u srijedu da je Irak odlučio odgoditi za april zatvaranje kampa u Ašarafu, koje je prvobitno bilo predviđeno za kraj godine.

Narodni mudžahedini su se smjestili u Irak za vrijeme rata (1980. do 1988. godine) i imali su podršku bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, kako bi vodili oružane akcije protiv Irana.

Nakon pada Sadama Huseina 2003. godine, američka vojska ih je razoružala i obezbijedila sigurnost kampa prije nego što je prenijela na 2009. godine na iračke snage.