Svijet
0

Raketa pogodila Izrael nakon prekida vatre u Pojasu Gaze

FENA
Raketa "qasam" ispaljena sa sjevera Pojasa Gaze pogodila je u nedjelju ujutro prekogranični grad Sderot na jugu Izraela, dva sata nakon proglašenja prekida vatre između izraelske vojske i palestinskih oružanih frakcija, javio je Radio Izrael.

U eksploziji nije bilo povrijeđenih ni štete u Sderotu, koji je inače najčešća meta palestinskih raketnih napada u kojima je u posljednje dvije sedmice poginulo dvoje Izraelaca.

Izraelska vojska je saopćila kako je ostalo nejasno da li je raketu ispalila neka manja grupa ili pripadnici glavnih ekstremističkih organizacija.

Glasnogovornica izraelske vlade Miri Eisin izrazila je nadu da se radi o početnim problemima, upozorivši da će "ako bude napadnut, Izrael odgovoriti".

"Ako postoje palestinske frakcije koje nisu dio prekida vatre, teško je vidjeti kako će se održati", naglasila je ona.

Vojno krilo Hamasa je nešto ranije preuzelo odgovornost za ispaljivanje triju raketa na Izrael uoči početka prekida vatre tačno u 06.00 sati po lokalnom vremenu. Rakete su oštetile jednu zgradu, ali niko nije povrijeđen, saopćila je izraelska vojska.

Predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida je potvrdio da je na snazi prekid vatre i najavio da će se nadgledati "posvećenost neprijatelja dogovoru i odlučiti šta da se poduzme u budućnosti".