Svijet
0

Raketa ispaljena iz Gaze na Izrael

FENA
Palestinski militanti iz Pojasa Gaze ispalili su u nedjelju raketu na južni Izrael, javljaju na svojoj web stranici izraelske dnevne novine Ha'aretz.

Navedeno je saopćenje policije koja kaže da se radi o raketi tipa "kaćuša" koja je pala u južni izraelski grad Netivot, 10 kilometara istočno od Gaze, prenosi Xinhua.

Ovo je prva raketa koja je pala na područje Netivota otkada su izraelski militanti počeli ispaljivati rakete na Izrael. Nema štete ni povrijeđenih, kaže se u izvještaju.

Palestinska militantna frakcija Narodni komitet otpora preuzela je odgovornost za napad.

Ruska raketa "kaćuša" ima veći domet od većine raketa "qassam" koje su proteklih godina militanti ispaljivali iz Pojasa Gaze prema južnim izraelskim gradovima i selima.

Militanti iz Gaze rijetko ispaljuju rakete "kaćuše". Palestinci su prije godinu dana ispalili jednu takvu raketu na južni izraelski grad Ashkelon.

Izraelska vojska je ranije u vojnom saopćenju kazala da je ukinula totalnu blokadu palestinskih teritorija Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Mjera uvedena 25. septembra zbog židovskog praznika ukinuta je u subotu navečer u ponoć po lokalnom vremenu, nakon ispitivanja sigurnosti, ističe se u tekstu.

Ograničena blokada ostaje međutim na snazi za Pojas Gaze, koju od polovine juna nadzire islamistički pokret Hamas, teritorij koji je Izrael nedavno odlučio smatrati "neprijateljskim entitetom".