Svijet
0

Radničko ropstvo potresa Sjedinjene Države

Sarajevo-x.com
Berači voća koji su pobjegli sa jedne plantaže na Floridi, svojom su pričom šokirali javnost. Naime, iako je ropstvo po američkim zakonima zabranjeno, ovi su imigranti držani u zatočeništvu, s malo hrane i vode, a brutalne batine su dobijali svaki dan.

Trojica berača voća sa Floride koji su nakon godinu dana brutalnog premlaćivanja i držanja u zatočeništvu napokon uspjeli pobjeći kroz ventilacijski otvor, policiji i vlastima su opisali nehumane i protuzakonite uslove pod kojima su radili kod jednog poslodavca, izvještava The Independent.

Svi muškarci su imali velike modrice svuda po tijelu i ožiljke od posjekotina. Jedan od njih je imao i opasnu posjekotinu na ruci, a drugi teške povrede na zglobovima šake jer su mu ruke svake noći vezali iza leđa kako ne bi pobjegao.

Osim što su živjeli u nehumanim uslovima, ovi su muškarci bili i u velikim dugovima. Naime, sve što su konzumirali na toj plantaži morali su i platiti. Hranu i piće su morali plaćati, a ukoliko su se željeli istuširati vodom iz vrta morali su platiti pet dolara.

Ova priča, iako nije izolovana i događa se ne samo u SAD-u već i širom svijeta, posebno je važna jer se dešava u "demokratskoj" zemlji koja često propagira zakone u zemljama koje to nisu, naglašava The Independent. Florida je inače poznata po radničkom ropstvu, a zbog prirodnih dobara i pogodnih vremenskih uslova, ona uspijeva proizvesti velike količine voća i povrća.

Također, američki zakoni uopće ne štite radnike koji rade na farmama i plantažama.