Poljska
0

Radnici zauzeli ured premijera Donalda Tuska

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 200 poljskih radnika upalo je u srijedu uvečer u jedan od ureda premijera Donalda Tuska protestirajući zbog najavljenih reformi penzijskog sistema.

"Poručujemo premijeru da mala grupa bogatih biznismena ne može utvrđivati pravila za većinu radnih ljudi", rekao je predsjednik radničkog sindikata Boguslaw Zietek poljskoj TV stanici TVP Info.

"Premijer nije uspio da postigne sporazum s bilo kojim radničkim sindikatom, koliko ja znam. Sada nas je 200, ali još njih se uputilo ovamo", rekao je Zietek, zaprijetivši da bi radnici mogli da ostanu preko noći u Tuskovom uredu, prenio je Reuters.

Radnici su zahtijevali prethodno sastanak sa Tuskom, ali im je rečeno da bi do sastanka moglo da dođe kasnije u toku večeri kada se poljski premijer vrati iz posjete Njemačkoj.

Radnici su, ustvari, zauzeli ured poljskog premijera koji Tusk koristi kao član parlamenta.

Poslije višemjesečnih neuspjelih razgovora s premijerom, radnici su se usprotivili prijedlogu vlade desnog centra, prihvaćenog prošle sedmice u parlamentu, koji predviđa drastično smanjenje broja radnika koji mogu prijevremeno ići u penziju

Prema postojećem zakonu, pojedini radnici u Poljskoj mogu otići u penziju nakon najmanje 15 godina radnog staža, a cilj vlade je da izmjenama toga pravila smanji troškove države.