Grčka
0

Radnici štrajkuju protiv vladinih mjera

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Radnici u grčkim javnim službama danas će obustaviti rad u znak protesta protiv vladinih mjera štednje, nužnih da bi se riješila dužnička kriza koja je poljuljala stabilnost cijele eurozone.

Štrajk će prizemljiti avione, zatvoriti javne službe i škole, a bolnice će primati samo hitne slučajeve.

Grčki sindikati protive se zamrzavanju plata u javnom sektoru i predloženim poreznim reformama koje, po njima, idu naruku bogatima.

Dopisnik BBC-a u Atini John Daimond kaže da će političari širom Evrope i berze diljem svijeta pažljivo pratiti današnji štrajk u Grčkoj, ne zato što je to nešto novo za ovu zemlju, već zato što je program štednje ključni dio vladinog plana da smanji budžetski deficit .

I najmanji znak da grčka vlada posustaje pod pritiskom štrajkača mogao bi pokrenuti novi val prodaje eura na svjetskim berzama, koje su zabrinute finansijskim zdravljem još nekoliko evropskih zemalja – prije svih Španije, Portugala i Irske.

Euro se u utorak donekle stabilizirao poslije nagovještaja da će se Evropljani, a prije svega Nijemci, umiješati i pomoći Grčkoj da prebrodi krizu.

Nakon višednevnih demantija, iz Berlina su u utorak počele stizati vijesti, doduše iz neslužbenih izvora, da su se Evropljani u načelu dogovorili da pomognu Atini u prvoj spasilačkoj operaciji u 11-godišnjoj historiji eura.

Smatra se da bi ta operacija mogla biti objavljena već na samitu Evropske unije u četvrtak.