Svijet
0

Radnici iz Hondurasa sami odlučili da nose pelene?

SRNA
Radnici korejsko-američke firme za proizvodnju automobila u Hondurasu optužili su kompaniju da je radnike tjerala da nose pelene za odrasle da bi bili što produktivniji, ali iz kompanije tvrde da su tu odluku donijeli sami radnici.

Daniel Duron, generalni sekretar Unije zaposlenih, optužio je kompaniju da izrabljuje radnike, tjerajući ih da rade konstantno, bez pauze za toalet.

Duron je istakao da je kompanija od svojih zaposlenih zahtijevala da nose pelene za odrasle, da bi bili što produktivniji i radili dugi niz sati bez prestanka.

"Sramotno je priznati da vas neko tjera da nosite pelene jer ne smijete do toaleta, ali mnogo radnika može da potvrdi optužbe", rekao je bivši zaposleni kompanije Kyungshin-Lear.

Radnici su morali da kupuju pelene, iako su se protivili odluci, jer bi u suprotnom dobili otkaz.

Iako su svi mediji objavili ovu vijest skoro kao senzaciju, predsjednik kompanije odbacio je optužbe rekavši da su za sve krivi otpušteni radnici koji preko američkih sindikata žele da povrate poslove u inostranstvu. On tvrdi da su radnici samo odlučili da koriste pelene.

Radnici fabrike tvrde da je uprava kompanije postavile oštre restrikcije o korištenju toaleta, nakon čega su radnice same odlučile da nose pelene za odrasle jer nisu mogle da izdrže duge vremenske periode, a da ne odu u toalet.

Radnici su optužili kompaniju da je otpustila svakoga ko bi se pridružio sindikatu, posebno one koji bi došli do nekog višeg položaja.

Sindikat tvrdi da je uprava prisiljavala trudnice da stoje satima na liniji sklapanja elektrosistema za američke automobile i da su postavljanjem kamera u toalete narušili pravo radnika na privatnost.

Ministar rada Jorge Bográn izjavio je da 30 inspektora radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.