Produženi vikend
0

Radna sedmica u Gambiji od danas traje četiri dana

FENA
Yahya Jammeh (Foto: AFP)
Yahya Jammeh (Foto: AFP)
Gambija je uvela četverodnevnu radnu sedmicu za radnike javnog sektora, dodajući petak kao još jedan slobodan dan u sedmici.

Predsjednik države Yahya Jammeh izjavio je da će kraća radna sedmica omogućiti Gambijcima da posvete više vremena molitvama, društvenom životu i radu na polju, prenosi BCC.

Jammeh, koji je preuzeo vlast u puču izvedenom bez krvoprolića 1994. godine, poznat je po svom ekscentričnom ponašanju.

Kritičari tvrde da će njegova posljednja odluka promovirati ljenost i da će oslabiti ekonomiju te zapadnoafričke države.

Poljoprivreda, posebno izvoz kikirikija, čini kičmu gambijske ekonomije.

Ta zemlja također je popularna turistička destinacija zbog svojih atraktivnih plaža.

Većina ljudi u Gambiji, koja ima gotovo 1,8 miliona stanovnika, su muslimani kojima je petak dan molitve.

Četvrtak i petak ili petak i subota su neradni dani u većini muslimanskog svijeta, ali neki kritičari tvrde da će to omesti poslovanje sa zapadnim zemljama, u kojima su subota i nedjelja neradni dani.

U saopćenju iz Jammehovog ureda navodi se da će od 1. februara radno vrijeme u javnom sektoru biti pod ponedjeljka do četvrtka od osam do 16 sati.

"Ovo novo radno vrijeme omogućit će Gambijcima da posvete više vremena molitvama, društvenim aktivnostima i poljoprivredi - da se vrate zemlji i uzgajanju onoga što jedemo, radi stvaranja zdrave i bogate zemlje", navodi se u saopćenju.

U saopćenju se također dodaje da će državne škole biti zatvorene petkom, ali da mogu raditi subotom kako bi nadoknadile izgubljeni dan.

Do sada su vladini službenici imali petodnevnu radnu sedmicu s radnim vremenom od osam sati ujutru do 16 sati popodne.

Promjena znači da će oni i dalje imati 40-satnu radnu sedmicu, ali kritičari tvrde da će ona ometati proces rada.

Oni ukazuju na to da će privatni sektor još raditi petkom, ali tog dana neće biti u stanju da obavlja bilo kakve poslovne kontakte s vladinim službenicima.

U 2007. godini, Jammeh je objavio da može izliječiti HIV/AIDS u roku od samo tri dana specijalnom mješavinom tajnih ljekovitih biljki.

Taj potez je naišao na osudu medicinskih profesionalaca širom svijeta.

Jammeh je također optuživan za kršenja ljudskih prava.

Prošle godine je devet osuđenika na smrt pogubio streljački vod, a predsjednik je najavio da će svi osuđenici na smrt biti ubijeni u roku od nekoliko sedmica.

On je kasnije ukinuo 37 pogubljenja nakon zgražanja međunarodne zajednice.