Iz TEPCO-a otkrili
0

Radioaktivnost iz Fukushime 100 puta viša od dopuštene

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Curenje vode iz japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi početkom mjeseca rezultiralo je stotinu puta višim nivoom radioaktivnog materijala koji se ulijeva u more, izvijestili su u subotu iz Tokijske elektroenergetske firme (TEPCO).

Također su najavili kako su u blizini elektrane u subotu postavili branu koja bi trebala zadržati hiljade tona radioaktivne vode što se koristi za hlađenje oštećenih reaktora nuklearke.

Brana duga 136 metara i široka 46 metara može zadržati oko 10.000 tona vode, od gotovo 90.000 tona koliko ih ima u elektrani.

"Izgradili smo i rezervoare u koje ćemo smjestiti kontaminiranu vodu", stoji u saopćenju TEPCO-a, prenosi AFP.

Curenje vode iz reaktora br. 3, otkriveno 11. maja, počelo je dan ranije i trajalo oko 41 sat, pri čemu je u more iscurilo oko 250 kubika kontaminirane vode.

Procjenjuje se da je u more iscurilo oko 20 tera bekerela radioaktivnog materijala, izvijestio je Reuters.

Razorni potres i cunami koji su pogodili sjeveroistok zemlje 11. marta onesposobili su rashladne sisteme nuklearke Fukushima Daiichi.

Zbog prestanka rada rashladnih sistema došlo je do niza eksplozija i požara na reaktorima, pa su inženjeri pokušali držati gorive šipke i bazene za skladištenje potrošenog nuklearnog goriva pod vodom. Kada su pregrijane gorive šipke izložene zraku, počinju se topiti i ispuštati velike količine opasnih radioaktivnih čestica u atmosferu.

U TEPCO-u već neko vrijeme pokušavaju pronaći način na koji će "uskladištiti" kontaminiranu vodu, budući da je jedan dio iscurio u okean, što je zabrinulo susjedne zemlje.