"Svetište" Bin Ladenu
0

Radikalni islamisti Arapsko more nazvali "mučeničkim"

Sarajevo-x.com
Jedan od vodećih islamskih učenjaka u Velikoj Britaniji, Hakim Murad Abdal, tvrdi da radikalni muslimani već sada mjesto gdje je tijelo Osama bin Ladena sahranjeno nazivaju "mučeničkim morem".
Sjedinjene Američke Države su se odlučile na sahranjivanje vođe Al-Qaide, koji je ubijen u nedjelju, u moru, kako bi se izbjeglo stvaranje svetišta u slučaju da je sahranjen negdje na kopnu.

No, Hakim Murad Abdal, koji radi na Univerzitetu Cambridgeu, tvrdi da bi se ovaj potez mogao obiti o glavu Amerikancima. Govoreći za jednu radiostanicu u Britaniji, on je rekao kako je razočaravajuće to što Bin Laden nije uhapšen.

"Bacanjem njegovog tijela u more Amerikanci su stvorili neku vrstu svetišta. Neki radikali već sada Arapsko more nazivaju 'Mučeničkim morem'. S obzirom na muslimanske ideje o svetosti i hodočašćima, moguće je da će se to područje razviti u sveto mjesto koje će njegove pristalice pohoditi, stajati na plažama i veličati vrline svog mrtvog junaka", rekao je Abdal.

On je izjavio i kako je jedno od najvećih američkih dostignuća u prošlom stoljeću to što je bivši predsjednik Truman uspio u insistiranju da se nacističkim zločincima treba suditi u Nurnbergu. Ali, Abdal smatra da ubistvom Bin Ladena kojeg su smaknuli američki komandosi u Abbottabadu, pravda nije do kraja zadovoljena.

"Teorije zavjere u muslimanskom svijetu i izvan njega sada mogu dobiti zamah", smatra Abdal. On je dodao i to da su muslimanski učenjaci zabrinuti zbog načina na koji je Osama bin Laden sahranjen, te da su najugledniji među njima već ranije utvrdili kako je ukop u more neispravan po islamskom vjerovanju.

"Čak i najveće masovne ubice zaslužuju pokop koji je u skladu sa religijom", izjavio je Abdal.