Oko elektrane Fukushima
0

Radijacija u morskoj vodi veća od prijavljene

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Morska voda nedaleko od oštećene nuklearne elektrane Fukushima na sjeveroistoku Japana sadrži mnogo veći stepen radioaktivnog joda nego što je prethodno javljeno.

Japanska agencija za nuklearnu bezbjednost saopštila je da voda nedaleko od prvog reaktora u elektrani sadrži 3.355 puta više radioaktivnog joda od dozvoljenog limita. Ranija očitavanja pokazivala su da je nivo joda 1.850 puta veći od dozvoljenog.

Zamjenik direktora agencije rekao je da jod značajno oslabi dok dođe do ljudi.

"Jod ima poluživot od osam dana. Čak i ako se uzme u obzir njegova koncentracija u morskom životu, supstanca će oslabiti dok dođe do ljudi", rekao je zamjenik direktora agencije.

Jod 131 smatra se `krivcem` za povećan broj oboljenja od raka štitne žlijezde među djecom koja su bila izložena radijaciji u Černobilu 1986. godine.

Naučnici radioaktivne materijale mjere poluživotom ili vremenom potrebnim da se radijacija upolovi prirodnim putem.

Pored uranijuma, veliku zabrinutost izazivaju i ostali elementi sa dužim poluživotima. Među njih spadaju cezijum, koji lako mogu prenijeti biljke i životinje, a može se udahnuti u prašini, potom rutenijum, stroncijum i plutonijum.
Predsjednik kompanije Tepco, u čijoj je nadležnosti elektrana Fukushima, Masataka Shimicu, prebačen je u bolnicu zbog visokog pritiska i nesvjestica.

Shimicu se nije pojavljivao u javnosti od 11. marta, kada su zemljotres i cunami oštetili elektranu.

Tepco je optužen za netransparentnost i sporo objavljivanje informacija, a bio je na meti žestokih kritika zbog objavljivanja pogrešnog očitavanja radijacije.

Prema posljednjim podacima, u zemljotresu i cunamiju u Japanu poginulo je ili nestalo 27.500 ljudi.