IAEA
0

Radijacija u Fukushimi se "stabilizovala"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču saopćila je u subotu da je radijacija u postrojenju nuklearke Fukushima Daiichi u Japanu, koja je poslije razornog zemljotresa pretrpjela havariju, stabilizovala na "značajno višem nivou od normalnog", ali da je i dalje moguć oporavak uz mjere na licu mjesta.

IAEA je prenijela da je nivo radioaktivnosti oko postrojenja, od prošlosedmičnog zemljotresa, utrostručen, ali da se od 16. marta stabilizovao.

"Nivoi radiaktivnosti u blizini Fukushime i šire su povećani od kada je oštećen reaktor. Ali nivo u Tokiju i drugim regijama van zone od 30 kilometara ostaju daleko ispod nivoa koji zahtijeva mjere zaštite. Drugim riječima, oni nisu opasni po zdravlje ljudi", poručuje IAEA.

Agencija je navela da su japanske vlasti izdale preporuku stanovništvu koje napušta prostor u blizini oštećene nuklearne elektrane da uzimaju jod koji, u obliku sirupa ili tableta, može biti od pomoći u zaštiti od raka tiroidne žlijezde usljed izloženosti radioaktivnosti.

Japan je prema IAEA proslijedio 230.000 jedinica joda centrima za evakuaciju, kao mjeru predostrožnosti.