Svijet
1

Radijacija u Fukushimi dostigla novi rekord

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nivo radijacije oko tankova sa kontaminiranom vodom u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima dostigao je novi rekord, saopćili su japanski nuklearni regulatori.

Očitanja iznad tla oko tankova iznosila su 2.200 milisieverta (mSv), obarajući rekord od prije četiri dana, koji je iznosio 1.800 mSv. Oba nivoa radijacije dovoljna su da ubiju nezaštićenog čovjeka u roku od nekoliko sati.

Japanski regulatori navode kako je oblast sa visokom radijacijom dobro koncentrisana i može lako biti zaštićena. Tankovi sa kontaminiranom vodom nalaze se na brdu iznad Tihog okeana. Prošle sedmice kompanija Tokyo Electric Power (TEPCO), koja upravlja elektranom, objavila je kako je najmanje jedan od 1.060 privremenih tankova procurio i oslobodio najmanje 300 tona radioaktivne tekućine koja sadrži velike količine cezija.

Nakon incidenta, japanski regulatori saopćili su da je curenje dostiglo treći nivo međunarodne skale radioaktivnosti, koji se označava kao "ozbiljan incident". Nivo curenja ranije je bio klasificiran kao prvi nivo ili "anomalija".

TEPCO je saopćio da će možda morati ispustiti kontaminiranu vodu iz elektrane u okean, javili su lokalni mediji. Japanske vlasti najavile su kako će uložiti 473 miliona dolara da pomognu kompaniji da zaustavi dalja curenja.

"TEPCO se poigrava sa problemima na ovoj lokaciji", rekao je Toshimitsu Motegi, ministar trgovine i ekonomije.

Plan rješavanja krize u Fukushimi uključuje i izgradnju podzemnog zida koji bi zadržao podzemna curenja. Nakon izgradnje zida, vlasti planiraju zalediti čitavu oblast oko oštećenih reaktora, kako bi zaustavili miješanje podzemnih voda sa kontaminiranom.