Australija
0

Quantas obustavio sve letove do rješenja spora s radnicima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Australijska aviokompanija Quantas obustavila je sve međunarodne i domaće letove dok ne postigne dogovor sa zaposlenima o platama i uslovima rada.

Svi letovi od šest sati po zapadnoevropskom vremenu su obustavljeni, a avioni koji su već poletjeli završit će svoj let i neće biti više polazaka.

"Avioni će biti prizemljeni koliko god bude potrebno da se nađe rješenje", rekao je izvršni direktor Quantasa Alan Joyce.

Putnici koji su namjeravali letjeti avionima Quantasa ne moraju dolaziti na aerodrom do sljedećeg obavještenja, a onima koji su kupili karte bit će vraćen novac, navela je kompanija na svojoj Facebook stranici.

Piloti, inženjeri i radnici u odjeljenju za prtljag poduzeli su akcije koje su, prema saopćenju kompanije, koštale 16 miliona dolara sedmično, prenio je BBC.

Štrajkovi sindikata u Quantasu počeli su u augustu, kada je uprava kompanije objavila planove o restrukturiranju i premještanju nekih poslova u Aziju.

To bi vjerovatno značilo otpuštanje 1.000 radnika, od 35.000 zaposlenih u toj aviokompaniji.

Joyce je rekao da neće ići lakšim putem i pristati na zahtjeve sindikata, jer bi to "uništilo Quantas na duže vrijeme", prenio je Tanjug.

On je tu odluku donio rano jutros, a zatim ju je odobrio upravni odbor.

Australijski ministar za saobraćaj Anthony Albanese izjavio je da je vlada veoma zabrinuta zbog mjera koje je poduzeo Quantas, a o kojoj nije bila unaprijed obaviještena, i da će intervenirati u tom sporu.

Udruženje australijskih pilota kritikovalo je odluku o prizemljenju svih aviona, navodeći da je takva mjera nezapamćena i da je primorala vladu da se umiješa.

U trenutku donošenja odluke u zraku su bila 64 aviona, s više od 7.000 putnika, a ukupno je prizemljeno 108 aviona na 22 aerodroma širom svijeta.

Tokom naredna 24 sata prekomorskim letovima kompanije Quantas u Australiju je trebalo da doputuje 13.305 ljudi.