Svijet
0

Pyongyang tvrdi da je podnio izvještaj o nuklearnom programu

FENA
Sjeverna Koreja je u petak saopćila da je podnijela potpun izvještaj o svome nuklearnom programu kao što je nalagao međunarodni sporazum o razoružanju.

"Još u novembru smo sastavili izvještaj o nuklearnom programu i o tome obavijestili Sjedinjene Američke Države", izjavio je neimenovani predstavnik ministarstva vanjskih poslova, kako prenosi sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Američki State Department je prije nekoliko dana saopćio da Sjeverna Koreja nije u odgovarajućem roku podnijela izvještaj o svome programu nuklearnog naoružanja, kao što je zahtijevao sporazum postignut između Pyongyanga i regionalnih sila 2007. godine.

Sporazum o sjevernokorejskom razoružanju postigli su pregovarači iz šest zemalja - dviju Koreja, Kine, Rusije, Japana i SAD-a - početkom 2007. godine u Pekingu. Utvrđenim sporazumom je precizirano i da će Pyongyang, za svoju kooperativnost, dobiti značajnu međunarodnu pomoć, prije svega u energentima.

S početkom demontiranja reaktora u Yongbyonu počele su i isporuke nafte toj siromašnoj komunističkoj zemlji.

List Rodong Sinmun je u petak, u posebnom tekstu, istakao da Sjeverna Koreja usporava ispunjavanje preuzetih obaveza jer je nezadovoljna tempom pristizanja obećane pomoći.

Kina je u četvrtak zakašnjenje Sjeverne Koreje u dogovorenom razoružavanju nazvala "prirodnim", ističući kako je ono tehničke prirode i da je očekivano.