Svijet
0

Pyongyang najavio amnestiju za zatvorenike

SRNA
Kim Jong-un
Kim Jong-un
Sjeverna Koreja najavila je amnestiju za zatvorenike od sljedećeg mjeseca povodom rođendana dvojice pokojnih lidera ove zemlje.

Državna agencija KCNA prenijela je da će amnestija početi da važi od 1. februara, ali nije precizirala ko su zatvorenici koji će biti pušteni, niti o kojem je broju ruječ.

Amnesty International procjenjuje da je oko 200.000 ljudi zatvoreno po radnim logorima širom Sjeverne Koreje, prenio je BBC.

KCNA navodi da je amnestija odraz "plemenite i blagonaklone politike predsjednika Kima Il-sunga i lidera Kima Jong-ila ". Ove godine u Sjevernoj Koreji obilježava se 70 godina od rođenja Kima Jong-Ila i 100 godina od rođenja njegovog oca.

Kim je preminuo 17. decembra od srčanog udara. On je vladao Sjevernom Korejom od smrti svog oca 1994. godine, a nedavno ga je naslijedio sin Kim Jong-un, koji ima malo političkog iskustva.

Prošle godine, grupa Amnesty International objavila je procjenu da se radni logori u Sjevernoj Koreji šire. Zaključak je izveden na osnovu satelitskih snimaka.

Ova grupa citirala je svjedočenja bivših zatvorenika koji opisuju mučenja, izgladnjivanje i prisilan rad u logorima.