Prosjevernokorejski list u Japanu
0

Pyongyang će nastaviti s probama raketa

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sjeverna Koreja će nastaviti s lansiranjima ovog puta nove i snažnije rakete, kao dijela svog petogodišnjeg svemirskog programa i pored prošlonedjeljnog neuspjelog lansiranja, objavio je u ponedjeljak prosjevernokorejski list u Japanu.

Sjeverna Koreja nije uspjela prošle nedjelje da lansira satelit u orbitu, jer se raketa raspala u vazduhu nedugo nakon poletanja i pala u more, što predstavlja veliki fijasko njihovih naučnika koji su željeli time da obilježe godišnjicu rođenja osnivača zemlje Kim Il Sunga.

Lansiranje je izazvalo međunarodne osude i pored insistiranja Pyongyanga da se radi o miroljubivom svemirskom programu, a ne probi balističke rakete.

Japanski list The Choson Sinbo, naklonjen Pyongyangu, piše u ponedjeljak da je lanisranje predstavljalo dio petogodišnjeg svemirskog raketnog plana koji je započet ove godine i koji ima za cilj da pomogne u "ekonomskom razvitku" zemlje.

List je citirao neimenovane zvaničnike, angažovane na sjeverokorejskom svemirskom programu, koji su rekli da će Pyongyang razviti veću raketu od Unha-3, koja je lanisrana prošle nedjelje.

  • Sjevernokorejski naučnici i inženjeri nikada neće odustati i pored neuspjelog lansiranja, navodi Choson Sinbo .

Sjeverna Koreja proizvodi rakete već decenijama kako za samoodbranu, kako oni tvrde, tako i za veoma unosan izvoz.

U ponedjeljak je i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak optužio Sjever da nastoji da razvije raketu dalekog dometa koja bi bila u stanju da ponese nuklearnu bojevu glavu.

Lee je zatražio od osiromašenog susjeda da odustane od svog nuklearnog i raketnog programa, upozorivši da je trka u naoružanju dovela do pada i bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Sjeverna Koreja može da misli da može da prijeti svijetu i promoviše unutrašnje jedinstvo uz pomoć nukelarnog oružja i raketa, ali će, umjesto toga, ona sebe dovesti u još veću opasnost", rekao je Lee, prenosi AFP.

"Neuspjelo lansiranje rakete koštalo je Pyongyang oko 850 miliona dolara, dovoljno da se kupi 2,5 miliona tona žita i riješi nestašica hrane za period od šest godina", rekao je južnokorejski predsjednik.

On je poručio da je jedini način da Sjeverna Koreja preživi da napusti nuklearno naoružanje i sarađuje s međunarodnom zajednicom na putu reformi i otvaranja.