Svijet
0

Puvačić: U februaru cijelu Evropu mogla bi zahvatiti epidemija gripa

FENA
Evropa se nalazi pred rizikom pojave epidemije gripa. U 13 evropskih zemalja je na osnovu virusoloških pretraga i praćenja kliničkih simptoma kod prehladnih stanja otkriven u cirkulaciji povećan broj virusa influence tipa A, osobito u zadnjih pet dana povećan broj izolata je u Austriji i Bugarskoj, izjavio je danas glavni federalni epidemiolog dr. Zlatko Puvačić.

On je naveo da se iz dana u dan povećava broj pozitivnih nalaza virusa influence tipa A u kome je najčešće u preko 90 posto izolovan tip "Solomonsko otočje".

Očekuje se da bi tokom februara cijelu Evropu mogla da zahvati epidemija gripa. U Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji su virusološke laboratorije također, izolirale virus A tipa influence, a dr. Puvačić je naveo da se u Federaciji BiH u ovom trenutku po pitanju gripa situacija pogoršala na području Unsko-sanskog kantona.

U zadnjih 10 dana registrirano je preko 500 oboljelih od gripa. U svim kantonima pojedinačno ima manji broj oboljelih od gripa, a dr. Puvačić smatra da će najvjerovatnije kretanje gripa ići od Unsko-sanskog kantona preko Zeničko-dobojskog, a zatim će se raširiti prema Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu.

"Zasad se prati epidemiološka situacija. Nismo još nigdje registrirali epidemiju. Međutim na pogoršanje epidemiološke situacije će značajno uticati početak rada škola kada će se djeca okupiti i grupisati", kazao je dr. Puvačić.

On je preporučio da oni koji nisu vakcinisani, posebno stariji i hronični bolesnici, uzimaju više C vitamina, piju napitke, tople čajeve i na taj način preveniraju susret s virusom gripa koji prema prvim saznanjima nije bezazlen.

Simptomi su visoka temperatura, opšta iznemoglost, respiratorni simptomi, začepljenost nosa, kašalj, kihanje, a registruju se i stomačne tegobe.

"Radi se o težoj kliničkoj slici i preporučuje se da oni s početnim simptomima gripa ne idu na posao četiri do pet dana kako ne bi dalje širili gripu", kazao je glavni federalni epidemiolog dr. Zlatko Puvačić.