Svijet
0

Putnički brod se nasukao u Egejskom moru

FENA
Jedan putnički brod nasukao se u četvrtak blizu otoka Santorini u Egejskom moru, a lučke vlasti uspjele su evakuirati 1.167 putnika i 400 članova posade koji su se nalazili na brodu, saopćilo je grčko ministarstvo mornarice.

"Većina putnika, uglavnom Nijemci i Amerikanci, evakuirana je bez problema i oni su živi i zdravi", saopćio je jedan od zvaničnika ministarstva. Ostali putnici također napuštaju brod i prelaze na spasilačke brodove, dodao je on.

"Operacija spašavanja se nastavlja normalno", rekao je Michailis Maratheftis, zvaničnik društva vlasnika broda.

Zdravstvene vlasti Santorinija su stavljene u stanje pripravnosti.

"Upravljali smo situacijom na najbolji način, a vrijeme nam je u tome dosta pomoglo", rekao je ministar Manolis Kefaloyannis na državnoj televiziji Net.

Tri helikoptera Super Puma lučke policije kao i ostali brodovi koji su plovili tom zonom učestvovali su u operaciji spašavanja.

Prema ministarstvu, pet brodova ratne mornarice i četiri helikoptera zračne vojske poslano je na lice mjesta da učestvuje u spašavanju.

Turistički otok Santorin je bilo posljednje pristanište broda Sea Diamond prije povratka u veliku luku Pirej, blizu Atine, odakle je krenuo u ponedjeljak na krstarenje Sredozemnim i Egejskim morem.