Svijet
0

Putnici nestalog malezijskog aviona se najvjerovatnije ugušili

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Putnici i članovi posade nestalog malezijskog aviona s leta MH370 najverovantije su umrli od gušenja i avion, kojim je upravljao autopilot, pao je s njihovim beživotnim tijelima u okean, objavljeno je danas u najnovijem izvještaju australijskih zvaničnika.

U izvještaju na 55 strana, Australijski odbor za sigurnost transporta je na osnovu prikupljenih dokaza suzio mogućnosti mogućih ruta pada aviona, sugerirajući da je letjelica svoj kobni let najvjerovatnije završila mnogo južnije u Indijskom okeanu nego što se ranije mislilo, prenijela je agencija Reuters.

Avion je namjerno preusmjerio kretanje na hiljade kilometara dalje od predviđene rute, prije nego što se srušio u okean, naveli su istražitelji, koji su naglasili da su raspolagali s prilično malo dokaza.

"Novo prioritetno područje i dalje je na sedmom luku, odakle je avion posljednji put imao komunikaciju sa satelitom. Mi smo sada preusmjerili našu pažnju na područje južnije duž luka na osnovu proračuna", rekao je australijski zamenik premijera Warren Truss.

Truss je dodao da je područje nove potrage određeno na osnovu ponovne analize satelitskih podataka, ranijih radarskih informacija i ograničenja aviona poslije skretanja s predviđene rute.

To novo prioritetno područje je na oko 2.000 kilometara zapadno od Pertha, u izoliranom dijelu okeana u kojem su česte oluje s jakim vjetrovima i masivnim grebenima.

Nova faza potrage trebalo bi da započne u augustu i da potraje godinu dana, a njome bi bilo pokriveno područje od oko 60.000 kvadratnih kilometara.

Nova faza potrage će da košta oko 56 miliona dolara ili više. Potraga za nestalim malezijskim avionom je najskuplja u historiji aviosaobraćaja.

Izvještaj je objavljen poslije više od 100 dana od pada Boinga 777 s 239 putnika i članova posade, prenosi Tanjug.

Svaki trag avionu izgubio se 8. marta na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.