The Washington Post
0

"Putinov hladni rat"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusko ukidanje plina Ukrajini usred zime, koje se u javnosti nastoji prikazati kao trgovinski spor, dio je dugoročne kampanje potkopavanja prozapadne ukrajinske vlade Vladimira Juščenka, komentira u četvrtak u svom uvodniku The Washington Post.

"Rusija licemjerno ustrajava na tome da je ukidanje isporuka plina usred zime Ukrajini, a sada i ostatku Evrope, rezultat trgovinskog spora, a ne dio dugoročne kampanje Moskve kojom se želi potkopati ukrajinska prozapadna vlada. Zašto onda ruska državna televizija posvećuje udarne termine u ponedjeljak i utorak sastancima na kojima premijer Vladimir Putin razmetljivo kleveće ukrajinskog predsjednika i naređuje državnoj plinskoj kompaniji da prekine isporuke?", navodi Post.

Opisujući dvije televizijske "radne sjednice" Putina s direktorom Gazproma Aleksejem Millerom kao "komično nespretne", The Washington Post navodi kako se u njima Putin "neiskreno raspituje" o pojedinostima spora Rusije s Ukrajinom, a Miller odgovara opisujući ukrajinsku vladu kao "kradljivu, prijevarnu i nepouzdanu".

"Putin cinično simpatizira s potrošačima u Ukrajini, da bi potom naredio ograničavanje, a u utorak i prekid isporuka plina Ukrajini i drugim evropskim zemljama", dodaje Post.

Pravi cilj onoga što izgleda kao "bizantinski bilateralni spor oko cijena i naknada za tranzit", jest "promicanje agresivne strategije Rusije da svoj izvoz energije koristi kako bi dijelila Evropu i potkopavala one države koje i dalje smatra svojim zakonitim podanicima, počevši s Ukrajinom", ističe list.

Post navodi i riječi veleposlanika Rusije pri NATO-u Dmitrija Rogozina kako se Evropa, ako želi zajamčiti isporuke prirodnog plina i nafte, ne može potpuno osloniti na "svog prekrasnog saveznika Juščenka".

Juščenko je demokratski izabrani predsjednik Ukrajine 2004., nakon što se izjalovila operacija krađe glasova podržana od Moskve, podsjeća američki dnevnik.

"Poput gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvalija, Juščenko snažno zagovara ulazak svoje zemlje u NATO. Putin je Saakašviliju odgovorio invazijom prošlog augusta, a sada je pokrenuo ofenzivu protiv Juščenka", povlači usporedbu The Washington Post.

Gruzijska i ukrajinska vlada imaju mnogo slabosti koje Putin nemilosrdno koristi, no "prava poruka" ove hladne sedmice je, prema Postu, ista ona koju su evropske vlade stalno primale i uglavnom ignorirale posljednjih godina - "Putinov režim očito namjerava koristiti evropsku ovisnost o ruskoj energiji kako bi promicao svoj imperijalistički i antizapadni program".

Jedini racionalan odgovor za Evropsku uniju je dramatično ubrzati traženje alternativnih izvora energije, i dati veću podršku onim zemljama koje Rusija želi podjarmiti, zaključuje The Washington Post, prenosi Hina.