Svijet
0

Putin želi satelitsko praćenje za svog psa

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski navigacijski sistem sve više napreduje, posebno jer se odnedavno u orbiti nalaze još tri ruska satelita, ali svrha njihove upotrebe prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pomalo je neočekivana. Naime, predsjednik želi da pomoću satelita prati da njegov crni labrador Koni ne odluta predaleko od kuće.

Putin je prisustvovao sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Ivanovom koji je izvještavao o razvoju Glonassa (Global Navigation Satellite System) te ga upitao kada će on biti u mogućnosti da kupi potrebnu opremu za svoju kujicu Koni kako bi mogao pratiti da ona ne otrči predaleko od kuće.

Na neobično pitanje slijedio je još neobičniji odgovor - ogrlice za pse i mačke će biti dostupne privatnim kupcima sredinom sljedeće godine. Tada će zabrinuti vlasnici kućnih ljubimaca konačno moći mirno spavati znajući da će ih u svako doba moći locirati.

Glonass je inače projekat koji datira još iz vremena SSSR-a. Danas se u svemiru nalazi 18 ruskih satelita koji pokrivaju cijelu teritoriju Rusije, a plan je da sistem bude dostupan cijelom svijetu do 2010. godine, za što je potrebno da u svemir lansiraju još šest dodatnih satelita.