Kritike Zapadu
0

Putin: "Zapadna koalicija nema pravo ubiti Gadafija"

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Ruski premijer Vladimir Putin oštro je kritizirao u utorak zapadnu koaliciju i rekao da ona nema pravo ubiti Moamera Gadafija.

U svojoj kritici Zapada, Putin je istakao da je koalicija prekoračila okvire rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i da je zauzela stav protiv Gadafija čije akcije ne opravdavaju strano miješanje, prenio je Reuters.

"Rekli su da ne žele ubiti Gadafija, a sada neki zvaničnici govore - da, pokušavamo ubiti Gadafija", rekao je Putin, koji se nalazi u posjeti Danskoj.

"Ko je to dozvolio? Je li bilo suđenja? Ko je sebi dao za pravo da pogubi tog čovjeka?", zapitao je Putin.

Putin je nazvao Gadafija monarhom, ali je kazao da takva vrsta vladavine "uopćeno odgovara mentalitetu naroda" u regiji.

"Zar nema još takvih režima u svijetu? Hoćemo li intervenirati u svim tim sukobima? Pogledajte Afriku, Somaliju...hoćemo li bombardirati svuda, i to zračnim udarima?", dodao je Putin.

Putin je kritizirao i martovsku rezoluciju UN-a koja odobrava vojnu intervenciju u Libiji, koju je nedavno nazvao "srednjovjekovnim pozivom na krstaške ratove" i rekao da ta rezolucija predstavlja "poziv za sve da idu i da čine ono što hoće", prenijela je britanska agencija.

Ruski mediji su prenijeli Putinove riječi da "moramo djelovati u okviru međunarodnog prava svjesni svoje odgovornosti i uz brigu o civilnom stanovništvu".

"A kada cjelokupna takozvana civilizirana zajednica svom snagom napada malu zemlju, uništava joj infrastrukturu koju su gradile generacije, je li to dobro ili loše", zapitao se Putin i napomenuo da mu se "to ne sviđa".

Ruski premijer je naveo da ne razumije zašto avioni koalicije bombardiraju Libiju kad je iznad nje proglašena zona zabrane leta.

"Pričalo se o zatvaranju neba, pa dobro. Ali gdje je tu zatvaranje neba kada svaku noć tuku dvorce gdje živi Gadafi. Kažu, nećemo da ga likvidiramo. A zašto se onda napadaju dvorci, je li time miševe odatle istjeruju", kazao je Putin.

On je odmah dodao da prilikom tih napada ginu ljudi koji su tamo.

"Gadafija tamo nema, on je odavno zbrisao i negdje sjedi u skloništu, a ginu civili", zaključio je šef ruske vlade a prenijeli ruski mediji.