Svijet
0

Putin za smanjenje zahtjeva za privlačenje stranih radnika

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Premijer Rusije Vladimir Putin predložio je danas da se zahtjevi za privlačenje strane radne snage smanje najmanje dva puta u odnosu na sadašnji broj od oko tri miliona radnika.

On je, odgovarajući na pitanja građana Rusije u direktnoj komunikaciji putem nacionalne radio i TV mreže, rekao da problem stranih radnika "postoji i da je povezan s tim što Rusija praktično nema granice sa članicama Zajednice Nezavisnih Država, sa kojima je uspostavljen bezvizni režim, tako da je ulazak na teritoriju Rusije veoma lak".

"Čak i kad su uvedena određena ograničenja, ona se lako zaobilaze", ukazao je on, navodeći primjer migranata iz Gruzije. "Uveli smo vizna ograničenja za građane Gruzije, ali se broj onih koji rade u Rusiji ne smanjuje jer pristižu preko Bjelorusije, s kojom Gruzija nema ograničenja", pojasnio je Putin.

On je ukazao da se "kvote za strane radnike formiraju na regionalnim nivoima i usmjeravaju u federalnu migracionu službu". "Ti zahtjevi su količinski formirani i broj, kako smatram, dostiže više od tri miliona ljudi. U stvarnosti je, međutim, znatno više građana drugih država koji rade u Rusiji - računamo da njihov broj premašuje 10 miliona", smatra Putin.

Prijedlog za smanjenje broja zahtjeva je, po njegovom mišljenju, ispravan, "mada se mnogi regionalni rukovodioci i direktori preduzeća pozivaju na to da se, u slučaju neprihvaćanja stranaca, ta radna mjesta ne mogu popuniti građanima Rusije, bez obzira na smanjenje ruskog tržišta rada. "Naši građani neće da rade na onim poslovima na koje naša preduzeća zapošljavaju strane radnike", objasnio je Putin.

"Bez obzira na to, imajući u vidu složenu situaciju na ruskom tržištu rada, smatram da je vaše pitanje ispravno", rekao je Putin auditoriju. "Kvote još nismo utvrdili, one su samo formirane. Smatram osnovanim smanjenje zahtjeva za najmanje 50 posto", ukazao je premijer Rusije.