Svijet
0

Putin: Vozite ruska, a ne njemačka vozila

FENA
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Ruski premijer Vladimir Putin najavio je da bi državni funkcioneri i direktori javnih preduzeća trebalo da službena vozila kupuju samo od domaćih proizvođača.

"To je dobra vijest za proizvođače, za one koji rade sa 100 odsto ruskim kapitalom, kao i za inostrane partnere. Ovo ne proturiječi principima WTO-a, jer javne nabavke mogu biti regulisane našim internim pravilima", naveo je Putin, kako prenosi ekonomski dnevnik “Vedomosti”.

Putinov zahtjev da budžetski korisnici napuste praksu kupovine automobila zapadnih marki, po riječima neimenovanih vladinih službenika, posljedica je ogromne potrošnje novca za automobile, koja prema nezvaničnim podacima dostiže čak 100 milijardi rubalja (2,5 milijardi eura) godišnje.

Vozni parkovi ruskih funkcionera puni su “mercedesa”, “audija”, “lexusa”, “BMW-a” i sličnih vozila, a nepotrebno velika potrošnja privukla je pažnju, ne samo javnosti i opozicionih političara, nego i Federalne antimonopolske službe.

U ministarstvima za ekonomski razvoj i industriju, odnosno trgovinu, potvrdili su da je već počela izrada odgovarajućih izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama, prenosi B92.

Putinov portparol Dmitrij Peskov nagovijestio je da će od nove odluke biti izuzeto samo najuže državno rukovodstvo, jer u Rusiji se još ne proizvode automobili koji mogu da zadovolje najstrožije standarde bezbjednosti.

U “Mercedesu” ništa nisu rekli povodom najave izmjene zakona koji će ih lišiti dijela kupaca, naglašavajući da ne komentarišu odluke vlade.