Svijet
0

Putin vidi najmanje pet kandidata za svog nasljednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da vidi "najmanje" pet kandidata za svog nasljednika 2008., među kojima je i novi premijer Viktor Zubkov, o kojem je dugo govorio.

"Reklo bi se do prije godinu, godinu i po dana da je izborno polje bilo prazno, nije bilo nikoga za kandidate. Danas se može nabrojati barem pet osoba koje stvarno mogu biti kandidirane na predsjedničkim izborima u Rusiji 2008.", rekao je on tokom susreta s ekpertima u Soči.

Govoreći o danas imenovanom premijeru, Putin je rekao "ako se pojavi istinski novi kandidat, ruski narod imat će mogućnosti da bira između nekoliko osoba".

"Zubkov, kao i svaki građanin Rusije može učestvovati na predsjedničkim izborima", naglasio je Putin, a navodi ga agencija Interfax, podsjećajući da novi premijer lično nije "isključio mogućnost kandidiranja na predsjedničkim izborima".

Vezano za Zubkova, Putin je rekao da je "to čovjek velikog životnog i profesionalnog iskustva. Može se reći da je on pravi profesionalac i briljantan dužnosnik", nastavio je predsjednik.

Putin je također kritikovao dosadašnju vladu, smatrajući da su "njeni ministri usporili dinamiku rada te da su se više brinuli o svojoj vlastitoj budućnosti nakon izbora".