Svijet
0

Putin uzvraća udarac Velikoj Britaniji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je jučer zabranila nastavak rada za četiri britanska diplomatska službenika. Ovaj potez je odgovor na britansku reakciju početkom ove sedmice kada je iz države protjerala četiri ruska diplomata. Ruski odgovor britanske vlasti okarakterisale su kao "apsolutno neopravdan“.

Velika Britanija je uporna u traženju izručenja Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog za ubistvo bivšeg KGB agenta Aleksandra Litivenka koje se desilo prošle godine. Kako bi izvršila pritisak na Rusiju, Britanija je početkom ove sedmice iz države protjerala četiri ruska diplomata.

Jučerašnja ruska reakcija na ovaj potez bila je sasvim očekivana, stoji u članku objavljenom u današnjem britanskom Guardianu.

Rusija je odlučila uzvratiti istom mjerom protjeravši četvoricu britanskih diplomata, proglasivši ih "persona non grata“ i dajući im deset dana da napuste državu.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Mikhail Kamynin najavio je da Kremlj zaustavlja svaku saradnju sa vlastima Velike Britanije koja se tiče borbe protiv terorizma te da prestaje sa izdavanjem boravišnih viza za Britance.

Odgovor Kremlja, četiri dana nakon što je Velika Britanija na zapovijed ministra vanjskih poslova Davida Milibanda protjerala ruske diplomate iz države, mnogo je blaži nego što su politički analitičari očekivali, prenosi Guardian.

"Smatramo da odluka koju je donio predsjednik Vladimir Putin nema opravdanog utemeljenja. Učinit ćemo sve da zbrinemo protjerane diplomate i njihove porodice kada se vrate u domovinu“, naglasio je Miliband, a prenosi Guardian.

U zvaničnoj izjavi Putin je sinoć pak naglasio da će i pored dešavanja u posljednje vrijeme Rusija i Velika Britanija nastaviti saradnju u nekim pitanjima jer je to u interesu obiju država.

"Mislim da se akcije moraju mjeriti u skladu sa razumom te da moramo poštovati jedni druge i onda bi sve ostalo trebalo doći na svoje mjesto. Uprkos svemu smatram da ćemo prevazići ovu malu krizu“, objasnio je Putin.