Svijet
0

Putin usred noći mobilizirao 160.000 vojnika, 1.000 tenkova i 130 aviona

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 160.000 vojnika, blizu 1.000 tenkova i oklopnih vozila, te 130 vojnih aviona i helikoptera, uključujući lovce i bombardere, kao i 70 brodova ruske vojske aktivirano je 13. jula u ponoć po moskovskom vremenu u okviru najveće vojne vježbe od sovjetskih vremena.

Naredbu o provjeri borbene spremnosti Istočne komande donio je ruski predsjednik Vladimir Putin, inače i vrhovni komandant oružanih snaga te zemlje, i usred noći je prenio ministru odbrane, generalu Sergeju Šojguu.

Cilj ove vježbe, kako je navedeno, je utvrđivanje bojeve gotovosti Istočnog vojnog okruga u iznenadnim situacijama.

Neke jedinice upućene su na 3.000 kilometara dug put do primarnih lokacija, a u više stotina vagona prebacivana je vojska i vojna operma. Kopnenim snagama je dato dva dana da stignu na svoja odredišta, da potom dignu kampove, zamaskiraju svoju lokaciju i organizuju odbrambenu strategiju.

Plan dejstva stigao je u zapečaćenoj koverti tek nakon početka vježbe koja će, kako je najavljeno, trajati do 20. jula.

Iznenadne vježbe postale su česte otkako je na mjesto ministra odbrane došao Šojgu, a ova subotnja je četvrta po redu od početka 2013. godine. Prethodno je napravljena 20 godina duga pauza.

Istovremeno sa vježbama nastavlja se modernizacija ruske vojske, a za to je iz budžeta izdvojeno 640 milijardi dolara na period do 2020. godine.