Svijet
0

Putin: UN ključni element sistema međunarodnih odnosa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija smatra Ujedinjene nacije ključnim elementom cjelokupnog sistema međunarodnih odnosa i jedinom univerzalnom međunarodnom organizacijom.

Na susretu s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, Putin je rekao da upravo s tih pozicija Rusija gradi svoje odnose sa svjetskom organizacijom i prilazi njenim aktivnostima i problemima razvoja.

Ruski predsjednik je rekao da Rusija najaktivnije učestvuje u svim procesima koji se odvijaju u UN-u.

Generalni sekretar UN-a je na početku susreta rekao da je Rusija pod rukovodstvom Putina zauzela značajnije mjesto na svjetskoj sceni.

"Nadam se da možemo da očekujemo da će Rusija nastaviti da pruža podršku UN-u i sarađuje sa Organizacijom", rekao je Ban.

Putin i Ban su se nakratko sreli u okviru samita NATO-a, prošle sedmice u Bukureštu, a čelnik UN-a i lider Rusije razgovarat će danas o trenutnim aktivnostima i perspektivama razvoja svjetske organizacije.

Pred polazak u Moskvu, Ban je najavio da namjerava da sa ruskim rukovodstvom detaljno razmotri pitanje Kosova, kao i da će pokušati da dobije podršku Moskve za širok krug pitanja, od klimatskih promjena do borbe protiv terorizma.

Bit će riječi i o stanju na Bliskom istoku, u Sudanu, na Kipru i u Afganistanu, a očekuje se i razgovor o Abhaziji, autonomnoj republici otcijepljenoj od Gruzije.

Moskva je najavila da će biti razmotrena i tema značajnije predstavljenosti Rusije u Sekretarijatu UN-a i njegovim rukovodećim strukturama, u uvjetima kada jača uloga te države u međunarodnim poslovima.

Ban je tokom dana razgovarao sa izabranim predsjednikom Dmitrijem Medvjedjevom, koji je najavio da će Rusija pružati svestranu pomoć UN-u, javio je Tanjug.

Medvjedjev će Putina na položaju šefa države zamijeniti 7. maja.