Svijet
1

Putin: Ukrajinci treba da se slože među sobom da bi se riješila kriza

FENA
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin je ocijenio u razgovoru koji će biti objavljen u ponedjeljak da će se kriza u Ukrajini nastaviti dok razne strane u ovoj zemlji ne postignu dogovor, dva dana prije evropskog samita četvorke.

Putin, francuski predsjednik Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko su planirali sastati se u srijedu u Minsku, ali šef ruske države je upozorio da bi trebalo prethodno da se usaglase o "izvjesnom broju pitanja" koja se tiču mirovnog plana za Ukrajinu.

"Očigledno je da će se kriza nastaviti dok se Ukrajinci među sobom ne dogovore", izjavio je Putin u razgovoru koji treba biti objavljen u ponedjeljak u egipatskom državnom dnevnom listu Al-Ahram.

Ruski predsjednik bi trebalo u ponedjeljak da stigne u Egipat u zvaničnu dvodnevnu posjetu na poziv svog egipatskog kolege Abdela Fattaha el-Sissija.

"Vlasti iz Kijeva moraju slušati svoj narod, naći zajednički jezik i dogovor sa svim političkim snagama i regijama u zemlji", precizirao je Putin u intervjuu čiji je primjerak rusko predsjedništvo dostavilo novinskoj agenciji AFP.

Ako Rusija negira bilo kakvu umiješanost u sukob u Ukrajini, Kijev i zapadne zemlje upozoravaju zbog njene vojne podrške pobunjenicima i raspoređivanju redovnih trupa na ukrajinskom tlu.