Svijet
2

Putin ublažio retoriku: Spreman sam sarađivati s bilo kojim predsjednikom SAD-a

Klix.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija spremna sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama bez obzira na to ko će biti novi predsjednik SAD-a.

„Mi ćemo raditi s bilo kojim šefom Sjedinjenih Američkih Država kojeg izabere narod. Mi ne sarađujemo s određenim pojedincima nego sa zemljom koja je jedna od najvećih i najutjecajnjih zemlja na svijetu“, kazao je Putin.

Putin je priznao da postoje problemi u odnosima Rusije i SAD-a jer je očito da ove zemlje imaju različite stavove u vezi mnogih pitanja koja se tiču međunarodne politike, ali isto tako da postoje i stvari koji ih ujedinjuju i tjeraju na zajednički rad.

Kao primjer pozitivnih stavova spomenuo je zajedničko zalaganje za suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje, borba protiv međunarodnog kriminala, terorizma, siromaštva, kao i zajednički napori usmjereni na stvaranju demokratske i uravnotežene globalne ekonomije.

On je podvukao da se Rusija ne pokušava prilagoditi trenutnoj političkoj situaciji nego nastaviti voditi samostalnu politiku koja će omogućiti njenim liderima da budu na vrhu najutjecajnih ljudi na svijetu.

Na upit novinara da prokomentariše nedavne rezultate anketa američkog časopisa prema kojim ga Amerikanci doživljavaju najutjecajnijom osobom na svijetu kazao da je ravnodušan prema tome jer se autoritet vođe države prije svega može procjeniti ekonomskom moći i odbranbenim kapacitetima države.

"S tim u vezi bih samo želio zahvaliti se ljudima koji su pokazali takav znak poštovanja prije svega prema Rusiji, a tek poslije prema meni", rekao je Putin.