Svijet
0

Putin: U februaru sam naredio da se Krim vrati Rusiji

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je u dokumentarnom filmu da je planirao aneksiju Krima četiri dana prije nego što su se nepoznati napadači pojavili u regiji.

Rusija je na početku negirala umiješanost u podsticanje pobune u Ukrajini, ali je ruski predsjednik Vladimir Putin naknadno rekao kako je u februaru naredio da se Krim vrati Rusiji.

Najava dokumentarnog filma prikazana je jučer na ruskoj državnoj televiziji iako datum emitovanja još uvijek nije potvrđen.

Putin u filmu opisuje sastanak koji se dogodio u noći između 22. i 23. februara, a kojem su prisustvovali šefovi specijalnih službi i ruski ministar odbrane.

"Pozvao sam šefove specijalnih službi i ministra odbrane u Kremlj i rekao im da imaju zadatak da sačuvaju život ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je trebao biti likvidiran. Završili smo oko sedam sati ujutro, a na rastanku sam rekao kolegama da smo prisiljeni da počnemo raditi na vraćanju Krima Rusiji", rekao je Putin.

Četiri dana kasnije, 27. februara, grupa naoružanih muškaraca preuzela je lokalni parlament i zgrade lokalne samouprave na Krimu na koje je postavila ruske zastave. Tog dana pripadnici oružane grupe nisu na sebi imali ruske vojne oznake.

Međunarodna zajednica odbila je glasanje o budućnosti Krima, a Vladimir Putin je 16. marta potpisao Zakon o aneksiji.

Operacija o pripajanju Krima u to vrijeme čuvana je kao državna tajna, što je dalo mogućnost Rusiji da negira umiješanost u ukrajinsku krizu.

Do danas nisu jasni svi detalji u vezi sa bijegom ukrajinskog predsjednika Janukoviča iz Donjecka, iako je Putin rekao da je radio na pripremama za njegovu evakuaciju.

Režiser dokumentarca, koji će uskoro emitovati ruska televizija, je Andrei Kondrashov, bivši novinar državnog informativnog kanala Rossiya.