Svijet
0

Putin: Teroristička prijetnja je još velika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Teroristička prijetnja u Rusji je još uvijek "vrlo velika", upozorio je u ponedjeljak na sjednici vijeća ministara ruski premijer Vladimir Putin, javile su ruske agencije.

"Ozbiljni udarci su naneseni teroristima i njihovim vođama. Ipak, treba voditi računa da prijetnja i dalje postoji i da je vrlo velika", kazao je Putin.

Ruska vlada je u ponedjeljak razmatrala novi savezni program za antiterorističku borbu, jer je prethodni istekao 2007.

Premijer je insistirao da se izdvoji više novca za ovaj domen, desetine milijardi rubalja, naglasio je on, kako prenose ruske agencije.

Prioritet je "jačanje državne i društvene sigurnosti, konkretno svake osobe", kazao je Putin, i sam bivši oficir KGB-a, organa zaduženog za državnu sigurnost u vrijeme Sovjetskog saveza.

Pokušaji terorističkih organizacija da regrutiraju nove članove česti su na jugu Rusije gdje se nalaze Čečenija i druge kavkaske republike, kazao je u aprilu šef FSB-a, službi zaduženih za unutarnju suigurnost, Nikolaj Patrušev.

Napadi na snage reda su česti u nestabilnoj regiji ruskog Kavkaza, gdje su još uvijek aktivni nezavisni borci iako je zvanično prestao rat u Čečeniji.