Britanska štampa
0

Putin snimljen sa polarnim medvjedom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski listovi objavili su u petak fotografiju ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je čitav dan, kako se navodi, proveo u blizini Sjevernog pola, u društvu zastrašujuće velikog polarnog medvjeda.

Putin je životinju, kako se navodi, u jednom trenutku čak i zagrlio, a čitav događaj opisuje se kao dio nastojanja da Putin kod kuće učvrsti svoj mačo-imidž ljubitelja netaknute prirode, dok svijetu istovremeno šalje poruku o zaštiti ugorženih životinjskih vrsta.

Ruski predsjednik je u četvrtak tako proveo dan mjereći, grleći i nježno mazeći velikog polarnog medvjeda kojem je, na kraju, o šapu okačio GPS uređaj za praćenje (koji bi trebalo da ga bar djelimično zaštiti od lovokradica, nestašice hrane i posljedica globalog otopljavanja), piše The Independent.

Međutim, navodi ovaj list, činjenica da se čitava operacija odvijala usred Arktičkog kruga - prema kojem Rusija iz vrlo razumljivih ima teritorijalnih pretenzija - kao i komentar Putina da je "bijeli medvjed zapravo jedini pravi vladar ove teritorije" sigurno su poslali žmarce niz leđa vlastima u državama koje s Moskvom dijele naklonost prema zalihama prirodnog plina i nafte ispod ledenog pokrivača na sjevernoj Zemljinoj hemisferi.

Još ostaje da se vidi, u šali primjećuje list, da li će ruski mediji objaviti da se dotični medvjed zapravo nije tu našao slučajno, već da je, po svemu sudeći, uhvaćen nekoliko dana uoči dolaska ruskog predsjednika, a za potrebe fotografisanja i pravljenja TV reportaže "umiren" prilično velikom dozom sredstava za uspavljivanje, pa potom pušten nazad u divljinu.