Kritikovao zemlje Zapada
0

Putin: Sila neizbježno vodi haosu u Siriji

SRNA
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin kritikovao je zemlje Zapada zbog njihovog ponašanja u vezi sa građanskim ratom u Siriji.

"Suština je u tome da naši partneri ne mogu da se zaustave. Stvorivši atmosferu haosa u mnogim zemljama oni sada nastavljaju tu politiku u drugim zemljama, posebno u Siriji“, rekao je on.

Govoreći na sastanku u svojoj rezidenciji u blizini Moskve sa delegacijom mještana regiona Rjazan Putin je rekao da je njegov stav o Bliskom istoku "olakšati i ubrzati promjene u tim zemljama, ali ne nametati ništa, posebno ne silom ono što mi mislimo da je ispravno".

"Upozorili smo da treba pažljivo postupati, ne nametati silu koja neizbježno vodi haosu. I šta imamo sada? Situaciju sličnu haosu“, rekao je on, dodajući da Rusija nikada nije nametala svoju volju nekoj drugoj zemlji.

Osvrćući se na primjer iz istorije rimskog osvajanja Kartagine on je rekao da bi „bilo veoma žalosno“ ako bi se ponovio sličan scenario.

"Prema mom mišljenju, nešto slično već se dešava kada snažen države pokušavaju da nametnu svoja pravila ponašanja i moralne kodekse slabijim državama“ bez pravilnog razmatranja istorijskog i socijalnog konteksta“, istakao je Putin.

On je dodao da Rusija uživa prednost u odnosu na druge zemlje, jer je multietnička i multikonfesionalna zemlja.

"Naša vodeća religija pravoslavno hrišćanstvo oduvijek je bila tolerantna prema drugim religijama“, rekao je on.